Trifoiul este o plantă cel mai des asociată cu norocul de către cei superstițioși. Găsirea întâmplătoare a unui trifoi cu patru foi este deseori o bucurie pentru colecționari și pentru cei în căutare de noroc. Dar pe lângă credințele păgâne legate de superstiții, trifoiul este, încă din timpuri vechi, folosit în primul rând ca plantă medicinală.

Partea din plantă utilizată pentru efectele ei benefice este floarea. Atât floarea de trifoi alb, cât și floarea de trifoi roșu pot fi recoltate din mai până în octombrie, respectiv din mai până în septembrie. Trifoiul alb are și alte denumiri populare, precum „iarba-muncilor”, „poală albă” sau „trifoi mare alb”, iar trifoiul roșu este cunoscut și ca „bujorul-vițelului”, „capul-dracului”, „capul-popii”, „cănăcei”, „ciucurul-popii”, „ciucurul-voinicului”, „trifoi sălbatic”, „trifoi turcesc”, „trifoiul-calului” sau „uhăr”.

Ambele tipuri de ceai de trifoi sunt folosite intern pentru tratarea astmului, a bolilor renale, a colicilor abdominale, răcelii sau a gripei, tratând și tusea. Această plantă medicinală este utilizată cel mai des în tratarea diareei. Dar acesta reduce și durerile reumatice și cele provocate de gută, este bun în tratarea înțepenirilor de articulații provocate de spondiloză, iar extern, tratează și mâncărimile de piele și urticaria. Are proprietăți emoliente și combate infecțiile.

Ceaiul din flori de trifoi roșu este utilizat și pentru proprietățile sale antiinflamatoare și diuretice. Acesta purifică organismul și sângele, este utilizat în tratarea leucoreei, a durerilor menstruale și este recomandat chiar persoanelor care suferă de sifilis. S-a dovedit științific că ceaiul de trifoi roșu reduce depresia, mai ales la femeile ce se află la menopauză, întrucât conține o substanță chimică ce reglează dezechilibrul hormonal. Datorită nutrienților conținuți, acest ceai reduce dezvoltarea celulelor canceroase. Problemele digestive și cele de infertilitate se află de asemenea pe lista de afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de trifoi roșu.

Băile sau compresele cu această plantă medicinală reduc durerile reumatice sau musculare, calmează arsurile provocate de expunerea la soare și apără pielea de cancer. Băile au rolul de a hidrata pielea și reduc apariția negilor, a sebumului, ajutând la dispariția acneei și tratează infecțiile.

Din trifoi se produce și miere, care la fel ca infuzia din flori, vindecă anumite afecțiuni. Adăugată în ceai, aceasta sporește efectul terapeutic al acestuia. Mierea de trifoi roșu ajută la fixarea calciului în oase.

Pentru ceai, florile pot fi utilizate atât imediat după recoltare, cât și uscate. Infuzia de ceai de trifoi necesită 2 linguri de flori la o cană de apă fierbinte de 100 de mililitri și se beau 2 căni de ceai pe zi. Pentru băile generale se folosesc 100 de grame de flori la cada de apă. Florile de trifoi pot fi consumate și pulbere, care se obține prin măcinarea acestora cu râșnița de cafea. Din această pulbere se consumă 3 lingurițe pe zi, împreună cu suc de lămâie, ceai alimentar sau cu puțin vin natural de calitate bună.

Nu este recomandată consumarea ceaiului de trifoi roșu în timpul sarcinii sau în cazul în care se dorește conceperea unei sarcini, întrucât este posibilă producerea de avort. Trifoiul roșu nu este recomandat a se administra în timpul unor tratamente anticoagulante, pentru că se pot produce hemoragii. Nici persoanele cu hemoragii sau cele care au folosit ca medicament aspirina nu ar trebui să consume ceai de trifoi roșu, fiind contraindicat și persoanelor ce suferă de acumulări de piatră în organele interne.

Folosit în tratarea diverselor afecțiuni, trifoiul își capătă locul de cinste între plantele medicinale românești. Se poate spune astfel că trifoiul este într-adevăr o plantă aducătoare de noroc. Sănătatea este pe primul loc, așa că vă recomandăm și alte ceaiuri curative. Relaxarea combinată cu sănătatea aduce mult mai multe beneficii. Aruncați o privire!