Ceaiul de soc este un ceai specific plaiurilor mioritice. Acesta poate fi obţinut cu ajutorul plantei de soc, care face parte din grupa arbuştilor. Denumirea latinească a socului este ,,Sambucus”. Legendele româneşti spun că socul poartă şi denumirea de ,,arbore malefic”, mulţi fiind de părere că în acest arbore trăieşte diavolul, iar tăierea chiar și a unei crengi din acest arbore te poate desfigura pe viaţă sau chiar ucide.

Atât frunzele, cât şi florile, fructele şi chiar şi scoarţa socului sunt utilizate pentru prepararea ceaiului de soc, oferindu-i acestui tip de ceai şi, implicit, organismului nostru, numeroase beneficii. Cele 4 elemente ale socului au proprietăţi diuretice, vitaminizante, antinevralgice, sudorifice, laxative şi antiseptice. De asemenea, ceaiul de soc este bogat în uleiuri volatile, caroten, nitrat de potasiu, tanin şi vitamina C. Toate acestea ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ceaiul de soc le este recomandat persoanelor care se confruntă cu răceală sau gripă, acesta având capacitatea de a reduce starea febrilă şi tusea, precum şi de a calma durerile din gât. În plus, ceaiul de soc reuşeşte să prevină, dar şi să trateze alte afecţiuni ale sistemului respirator, precum bronşita.

Acest tip de ceai poate fi consumat cu încredere şi pentru detoxifierea organismului de diferite toxine şi substanţe chimice. De asemenea, datorită proprietăţilor sale laxative, ceaiul de soc asigură un tranzit intestinal eficient, astfel încât toxinele sunt rapid eliminate din organism, neavând timp să se înmulţească şi să devină dăunătoare şi, în acelaşi timp, nu veţi suferi de constipaţie.

Mai mult decât atât, datorită proprietăţilor diuretice acest tip de ceai ţine infecţiile urinare la distanţă. Datorită substanţelor existente în fructele socului, acest tip de ceai reuşeşte să trateze cu eficienţă diferite afecţiuni reumatice, dar şi artrita. De asemenea, consumul constant al ceaiului de soc este benefic, deoarece previne cancerul, precum şi dezvoltarea unor tumori benigne.

Consumul de ceai de soc are şi anumite beneficii, ce pot fi vizibile cu ochiul liber, şi anume cele care se referă la aspectul nostru fizic. De exemplu, acesta ajută la slăbit, fiind în special recomandat persoanelor obeze. Ceaiul negru și ceaiul verde pot fi bune alternative pentru slăbit, dar probabil ceaiul de soc e mai gustos. E o chestiune de gusturi până la urmă. De asemenea, acest tip de ceai oferă strălucire, dar şi fermitate pielii şi tenului dumneavoastră, reuşind chiar să înlăture celulita. În plus, ceaiul de soc ajută la îndepărtarea a diferite eczeme, arsuri sau iritaţii ale pielii, precum şi a unor leziuni existente la nivelul cavităţii bucale.

Fiecare tip de ceai e benefic sănătății noastre, doar trebuie să fim conștienți de problemele noastre și să vrem să și facem ceva pentru sănătatea noastră. Vezi și celelalte articole din secțiunea Ceaiuri curative.