Pana acum unii dintre voi se gandesc daca sa cumpere un brad natural sau artificial si isi pun adesea urmatoarele intrebari: ce este mai bine?, ceea ce mi se potriveste?, dar, mai presus de toate, ce este convenabil pentru mediul inconjurator?

Este normal sa punem toate aceste intrebari, deoarece de fiecare data cand devenim mai constienti de grija planetei si de informatiile pe care le avem despre ea, poate fi uneori putin confuz.

Pentru a lua decizia trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte importante, deoarece, la fel ca in multe alte cazuri, alegerea intre un lucru sau altul este foarte relativa. Un brad artificial vine cu numeroase avantaje, comparativ cu cel natural, conform celor de la BraziCraciun.net.

Arbore natural

Primul si cel mai important lucru este ca, daca va decideti sa cumparati un brad natural, o faceti dintr-o pepiniera certificata. Aceste pepiniere fac plantarea in mod responsabil, asigurandu-va ca utilizati practici responsabile si respectand reguli controlate si foarte stricte.

Din punct de vedere durabil, cultivarea legala a brazilor de Craciun in plantatiile destinate acesteia este o practica perfect adecvata, deoarece, in timp ce brazii sau pinii sunt padure, ei actioneaza ca generatori de CO2 si promoveaza biodiversitatea padurilor. In plus, fiecare hectar de plantatie produce zilnic oxigenul consumat de patruzeci de oameni.

Pentru taierea copacilor, nu trebuie sa va faceti griji, atunci cand vine vorba de o pepiniera, aceasta este controlata in totalitate. Pomii de Craciun nu fac parte din ecosistemul salbatic, astfel incat nu se face rau naturii.

Potrivit lui Jaume, un cultivator de pomi de Craciun din Sant Hilari Sacalm (Catalonia- SPANIA) intr-un interviu acordat ziarului La Vanguardia, cultivarea brazilor de Craciun este mult mai durabila si ecologica, deoarece nu necesita utilizarea pesticidelor si nici nu dauneaza solului care ocupa sau devasteaza biodiversitatea asociata, favorizeaza, de asemenea, economia rurala si promoveaza biodiversitatea padurilor.

Acum, pentru ca noi sa respectam cu adevarat ciclul ecologic, este foarte important sa decidem ce vom face cu bradul odata ce Craciunul a trecut. Este indicat sa intrebati in localitatea dumneavoastra sau sa informati primaria despre sistemul de colectare, deoarece idealul este ca acestea sa fie duse intr-un loc certificat pentru a fi reciclate sub forma de compost.

Ceea ce este interzis este sa-l lasati la gunoi sau in groapa de gunoi si, mai rau, sa-l ardeti. Asociatia activista Friends of the Earth avertizeaza ca aruncarea copacilor la gunoi „este foarte rea pentru mediu, deoarece se descompun foarte incet si creeaza metan, care este un gaz cu efect de sera”.

Arbore artificial

Nici ideea de a avea un brad artificial nu este chiar atat de rea. Avantajul acestora este ca sunt reutilizabili. Cei mai multi sunt usor de asamblat si depozitat, astfel incat acestea sa poata fi utilizate de mai multi ani.

Pe partea economica este, de asemenea, de obicei, o optiune buna, deoarece faceti o investitie buna o singura data si aveti un copac care va va servi multi ani in viitor; sunt mai durabili, mai ieftini si au nevoie de mai putina ingrijire.