„Oglindă, oglinjoară, spune-mi cine este cea mai frumoasă?”. Daca am fi în locul ei, fără ezitare răspunsul ar fi, minunata floare de bujor. Această regina a primăvarii cu o mie de legende, îți ține companie în continuare în fiecare an.

Dar ce știi despre floarea ta preferată? Care este sensul florii de bujor? Ce spui oferind buchete de bujori? Este timpul să afli de unde vine bujorul și care este legenda lui.

Bujorul, o floare legendară

Floarea vedetă, dar și a grădinilor noastre, bujorul a inspirat nenumărate mituri de-a lungul veacurilor și în diferite culturi…!

Bujor printre greci

În cultura lor, bujorul este mult mai mult decât o floare frumoasă a zilelor frumoase, este considerat inițial o plantă medicinală. Această facultate a alimentat și un mit grecesc, în care mânia zeilor și vindecarea se amestecă. Numele lui, conform zvonurilor, ar proveni de la doctorul Peon, discipolul lui Asclepius, zeul medicinei. Acesta din urmă ar fi găsit un remediu pentru durerile femeilor în timpul nașterii. Stăpânul său, gelos pe talentul său, și-a spus că, în sfârșit, ar merita să moară. Din fericire pentru Peon și pentru noi, Zeus a propus o pedeapsă mai puțin dramatică și l-a preschimbat pe tânărul doctor în floarea pe care o descoperise: un bujor.

Bujor în Țara Soarelui Răsare

Asia este plină de mituri și legende, care ne spun puțin mai multe despre floarea noastră preferată. În prima parte povestea spune de ce primăvara este anotimpul preferat pentru bujori. În China, în timpul dinastiei Tang, într-o zi de iarnă foarte friguroasă, împărăteasa Wu Zetian, după ce a băut puțin prea mult vin, a cerut flori în grădina ei pe care să le înflorească în timpul nopții, pentru a o satisface dimineața devreme. Calendarul florilor era aparent cea mai mică dintre grijile ei… Numele ei însemnând „cea care disciplinează cerul”, aceasta din urmă era convinsă că niciun soi de flori nu ar îndrăzni să nu o asculte. A doua zi, doar bujorul se hotărâse să facă ce vrea și să aștepte primăvara. Regina anotimpului apare atunci pentru prima dată, ca o floare cu un caracter puternic. Nebună de furie, împărăteasa a exilat toți bujorii țării în Luoyang, unde în cele din urmă, aceștia au înflorit cu mândrie, dând naștere unui spectacol înfloritor minunat și astăzi orașul este capitala bujorului.

Dacă este indicat astăzi de Ziua Mamei sau de o zi de naștere să dăruiești un buchet de bujori unei persoane speciale, nu este o coincidență! Această tradiție o datorăm împăratului chinez care, pentru a o seduce pe împărăteasa Josephine, a pus să i se livreze la acea vreme o colecție din aceste flori de primăvară care ne sunt atât de dragi. Prin urmare, vor deveni sinonime cu plăcerea de a dărui…

Astazi, bujori albi, bujori roz sau bujori coral, buchete speciale sunt hotărâte să te facă să trăiești momente magice. Astfel, poți comanda flori online București și este timpul să-i impresionezi pe cei dragi cu un aranjament floral și cu mitul care îl însoțește.