Pisicile sunt carnivore. Ele au nevoie de proteine și grăsimi pentru a se dezvolta, dar acestea nu sunt aceleași din hrana umedă și din cea uscată. Hrana umedă pentru pisici este mai concentrată decât cea uscată, deoarece este mai ușor de digerat pentru pisică. De asemenea, are mai multă umiditate și vitamine solubile în apă (cum ar fi vitamina C), deoarece hrana umedă nu trebuie să dureze luni întregi. Cu toate acestea, mâncarea umedă pentru pisici are câteva dezavantaje. Concentrația mare de sos înseamnă că chiar și cantități mici din ea sunt încărcate cu calorii și zaharuri. De fapt, un studiu realizat de Purina a constatat că persoanele care își hrănesc pisicile cu hrană umedă au mai multe șanse să fie supraponderale decât cele care își hrănesc pisicile cu hrană uscată! Pe de altă parte, câțiva profesioniști veterinari consideră că hrana uscată pentru pisici este rea pentru pisici – mai ales dacă acestea beau multă apă după aceea – deoarece ar putea duce la deshidratare și le-ar putea face să bea mai puțină apă pe parcursul zilei.

Avantajele hrănirii pisicii tale cu mâncare umedă

Pisicile sunt vânători înnăscuți, așa că hrănirea pisicii cu hrană umedă este mai în concordanță cu dieta lor naturală. Hrana umedă este, de asemenea, mai gustoasă pentru pisicile bolnave, bătrâne și pretențioase, care ar putea să nu fie interesate de hrana uscată. Pisicile care sunt hrănite cu hrană umedă au o digestie mai bună și mai puține probleme de constipație. Hrana umedă este mai ușor de digerat și are mai puține fibre decât cea uscată. Acest lucru înseamnă mai puțină presiune asupra tractului digestiv și a rinichilor și mai puțină probabilitate de vărsături sau diaree. Hrana umedă conține mai multă apă și nutrienți decât cea uscată, motiv pentru care puteți hrăni pisica cu o porție mai mică de hrană umedă decât cea uscată (ca volum). Acest lucru este deosebit de important pentru pisicile care urmează o dietă de control al greutății, dar este un sfat bun pentru orice pisică. Hrana umedă conține mai multe vitamine solubile în apă, cum ar fi vitamina C, decât hrana uscată. Pisicile nu sunt concepute să genereze sucurile digestive necesare pentru a descompune și extrage vitaminele din hrana uscată.

Avantajele hrănirii pisicilor cu hrană uscată

Hrana uscată este mai concentrată decât cea umedă, ceea ce înseamnă că trebuie să îi dați mult mai puțină hrană. Acest lucru este deosebit de important pentru pisicile care au probleme renale sau o tulburare metabolică, deoarece este posibil ca acestea să fie nevoite să mănânce mai puțin. Hrana uscată are mai multe fibre decât cea umedă, astfel încât este mai puțin probabil să ducă la tulburări digestive (cum ar fi constipația) sau la probleme gastro-intestinale. Hrana uscată conține mai multe minerale decât cea umedă, ceea ce este important mai ales pentru pisicile în creștere.

Cu ce ar trebui să vă hrăniți pisica?

Fiecare pisică este diferită, iar dieta fiecărei pisici trebuie adaptată la nevoile individuale ale acesteia. De exemplu, hrana uscată este adesea recomandată pentru pisicile care au probleme cu rinichii sau care sunt supraponderale. Acest lucru se datorează faptului că conținutul ridicat de umiditate din hrana umedă le poate irita tractul digestiv, determinându-le să rețină apă și să devină supraponderale. O bună regulă de bază ar fi să vă hrăniți pisica cu dieta care o interesează cel mai mult. Dacă nu mănâncă, este probabil că nu se simte bine sau că sunt pisoi în creștere. Dacă pisica dvs. mănâncă, dar nu mănâncă hrana uscată sau umedă, ar trebui să vorbiți cu medicul veterinar pentru a afla de ce.

Dry vs Wet: De care dintre ele are nevoie pisica ta?

Toate pisicile au nevoie de proteine, grăsimi și apă. Cu toate acestea, cantitățile din fiecare variază în funcție de dietă și de nevoile specifice ale pisicii dumneavoastră. Dacă vă decideți să îi dați pisicii dumneavoastră hrană uscată, trebuie să vă asigurați că primește suficientă apă – de preferință apă proaspătă (nu apă în bolul de mâncare). Hrana uscată este mai bogată în proteine și grăsimi decât cea umedă, așa că s-ar putea să trebuiască să ajustați aportul de apă al pisicii dumneavoastră pentru a compensa acest lucru. Dacă pisica dumneavoastră este hrănită cu hrană umedă, va avea mai multă apă decât o pisică hrănită cu hrană uscată. O bună regulă de bază este că o pisică sănătoasă (de orice vârstă) are nevoie de aproximativ 0,33 uncii de apă per kilogram de greutate corporală. Așadar, o pisică de 3 kilograme are nevoie de aproximativ 3 uncii de apă pe zi.

Concluzie

Hrana uscată și cea umedă pentru pisici au propriile avantaje și dezavantaje. Dacă pisica dumneavoastră nu mănâncă sau nu bea suficientă apă, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Discutați cu medicul veterinar dacă observați schimbări în comportamentul pisicii dumneavoastră. Pisicile sunt creaturi pretențioase, așa că este important să le înțelegeți nevoile nutriționale și să le oferiți o dietă care să le asigure că sunt sănătoase și fericite și că vor rămâne așa pe tot parcursul vieții lor.